Det är som en gåta som skulle kunna platsa i TV-programmet ”Fångarna på fortet”. Gåtan finns i psaltarpsalmen 19: ”Det är inte tal, det är inte ljud, deras röster kan inte höras, men över hela jorden når de ut, till världens ände deras ord.”
Frågan är - vilka eller vad är det som beskrivs? Jag kan ge en ledtråd som hänger ihop med temat ”livskraft” och som det här numret av Kalix kyrkoblad har:
När du vandrar på trons väg så är det lätt att gå vilse – dels tittar du neråt för att se var du sätter dina fötter, du vill varken snava eller trampa ner i något dyhål. Dels är trons väg väldigt smal, som en stig, och den slingrar sig genom en skog. Träd, buskar och snår kan stå i vägen och solen har svårt att sippra in mellan allt grenverk. Men så kommer du fram till en glänta. Himlen öppnar sig över dig och solen värmer ditt ansikte. Du sätter dig ner bland ormbunkarna. Du ser myror på rad, ja, en riktig myrparad. Du hör fågelkvitter från träden vid skogskanten. Det doftar mossa och frisk skogsluft som du fyller dina lungor med. Och det är här du hittar svaret på gåtan.
Gåtans svar
I början på psaltarpsalmen 19 står det: ”Himlen förkunnar Guds härlighet, himlavalvet vittnar om hans verk.” Bara vår existens, livet under himlen, är väl det största beviset för att Gud finns och ligger bakom allt? En liten stund på jorden så lever du och jag. Det finns en historia före vår existens och det kommer en tid efter vår existens. Det är hisnande tankar mitt i varat. Och tänk att vi får uppleva livet här på jorden, åtminstone för en stund. Bara det ger driv åt livskraft, tänker jag.
Jag vill avsluta med en bönedikt:
I de små ögonblicken
Myror på rad,
en riktig myrparad,
ser jag när jag böjer mig ner mot marken
på min promenad genom parken.
Det är i de små ögonblicken det går att finna dig, Gud.
I skogen och markens mylla och i vindens ljud.
Tack för att du skapat allt.
Tack för att du värmer när det är kallt.
Amen.
Intill Kalix kyrka håller den nya parken Kyrkparken på att ta form.
I mitten finns en cirkel av färgade markstenar som är inspirerade av biskopemeritus Martin Lönnebos Frälsarkrans.
Frälsarkransen är ett radband som består av 18 pärlor med olika betydelse. Varje pärla ska påminna om att livet hör nära samman med Gud och om Guds kärlek till just dig.
Som tema för årets plantering har vi valt kärlekspärlan.
Det blir blommor i härligt röda toner.
Mer om arbetet med att färdigställa Kyrkparken kommer att publiceras efter invigningen!
Invigning av
Kyrkparken blir den 14 juli,
som start på Regnbågsgudstjänsten i Kalix kyrka kl. 11. Vera Vinter medverkar med sång.
Varmt välkomna då!
Försäljning av frälskarkransar i kyrkan.
80:-/st barn 100:-/st M-L
FrälsarkransenTM är ett registrerat varumärke som ägs och marknads-förs av Verbum AB
1. Gudspärlan
Den gyllene pärlan påminner om att det finns någon som alltid är med och som vakar över oss. Den är Frälsarkransens början och slut, ursprung och mål.
2. Tystnadspärlorna
Jäkt och stress utmärker det moderna samhället. De sex tystnadspärlorna finns i kransen för att påminna om den viktiga tystnaden och att stänga av malande tankar och prestations krav och bara vara.
3. Jag-pärlan
Den pärlemorskimrande lilla pärlan riktar tanken inåt, till den vi är när yttre roller skalas bort. Den påminner om att vi är skapade till Guds avbild.
4. Doppärlan
Den vita pärlan manar oss att våga börja om på nytt. Den rymmer dopets löfte om obegränsad nåd och förlåtelse. Det är aldrig för sent.
5. Ökenpärlan
Den sandbruna pärlan symboliserar motgångar, stunder då livet ter sig som en öken. Men att acceptera svårigheter är ett steg mot att besegra dem.
6. Bekymmerslöshetspärlan
Den himmelsblå pärlan är livets rastplats. Där i lugnet närs livslust och livsmod. Här får vi vara utan att göra. Här finns inga krav. Njut.
7. Kärlekspärlorna
Alla liv rymmer kärlek, de människor vi älskar och de som älskar oss. Kärleks pärlorna är två. Att älska är livets stora, flödande gåva.
8. Hemlighetspärlorna
De tre små pärlorna rymmer hjärtats innersta hemligheter. De som vi inte pratar med någon om. Hemlighetspärlan med en nyans av grönt talar om medmänsklighet och omsorg om skapelsen.
9. Nattens pärla
Den svarta pärlan står för livets tyngsta och mörkaste stunder. Men, för att uppleva dagen måste man utstå natten. Gud är inte borta.
10. Uppståndelsepärlan
Den vita pärlan står för godhetens seger över ondskan. För hoppet som övervinner oro och rädsla. Den vill frid och ljus. Natten är över. Morgonen är kommen. Här flödar ljus och liv.
21 november 2023 - Text och bild Evelina Öqvist
Det har nog inte undgått den som hade igång TV4 på julaftonskvällen att delar av Kalix Barnkör befann sig i rutan. Ungefär en månad före jul var ett gäng sångfåglar från Kalix under dagarna två på TV4s inspelning av julkonserten “Strålande jul” i Luleå domkyrka.
Första dagen fick de yngsta deltagande koristerna springa utomhus i kylan utklädda till tomtenissar, vilket filmades till programmets introduktion. Andra dagen filmades resten av programmet och domkyrkan var utsåld till både genrep och konsert. Inspelningen leddes av den välkända studiomannen Henric von Zweigbergk som ofta befann sig i närheten och som gjorde tecken exakt när barnen exempelvis skulle ta sig in i kyrkorummet från vapenhuset.
På ena sidan av scenen fick Kalix Barnkör sitta på bänkar med renskinn och runt om fanns stora granar och mycket annat som fyllde på julstämningen - långt innan första advent. På scenen fanns
barnens idoler Marcus och Martinus, folkkära artister som Lena Philipsson, Sven-Ingvars, Loulou Lamotte - allihopa kompade av duktiga musiker som leddes av Pelle Ankarberg som var kapellmästare. Konserten förgylldes av stråk av “Rosa kvartetten”, Luleå kammarkör som leddes av dirigenten Fred Sjöberg samt den Luleåbaserade gruppen Mió Evanne med ensemble.
Kalix barnkör sjöng “Hårda paket”, var med i sång och rörelse på två medlyn av julsånger som besökarna fick sjunga med i, men även “Midnatt råder” som tyvärr fick klippas bort i slutändan på grund av begränsad sändningstid. Störst av allt var att de fick sjunga med på Marcus och Martinus nysläppta jullåt “Christmas to me” som de i hemlighet fick lyssna och öva på redan innan låten hade släppts till allmänheten.
Eftersom kyrkan var fylld av hela produktionen fick vi “flytta in” i församlingsgården mitt emot Luleå Domkyrka.
Vi kan inte tacka nog för det fantastiska bemötandet vi fick i församlingsgården där vi fick ha vår loge. Även en stor eloge till föräldrarna som är körens största supportrar! Det går inte riktigt mäta vilken insats de deltagande barnen har gjort i detta projekt, det är inte lätt att sitta med på långa inspelningar som barn - lära in alla texter och rörelser till sångerna, leverera energi och glädje trots omtagningar efter teknikstrul - eller varför inte nämna att undvika att följa kameror och titta in i linsen när dessa sveper förbi. Vi som ledde barnen från första raden vet och kan i vilket fall säga “wow vilka barn”! Ett fantastiskt minne att varit del av en julkonsert som förhoppningsvis värmde i alla hem och hus under julaftonskvällen.
Efter resan ner till Stockholm och Cirkus (se tidigare kyrkoblad) har samarbetet med Fredrik Swahn fortsatt! Den 3 mars hölls en konsert i Kalix kyrka med Kalix Barnkör, Musicalix och Vocalix. Fredrik har många strängar på sin lyra: förutom musiker och artist kan han även tituleras låtskrivare, röstcoach, skådespelare och programledare. Han har varit med i “Så ska det låta”, Melodifestivalen 1993, varit programledare för Bolibompa, han har även en karriär inom musikal med huvudroller i Rent, Hair, West side story m.fl. Många känner även igen hans röst på inspelningarna till de välanvända böckerna “Välkommen - sånger vid livets början”, “Tillägnan” och ”Farväl” innehåller sånger som flitigt används till dop, vigsel och begravning.
Fredrik med sin karisma, uppskattades otroligt även på hemmaplan av barn- och ungdomarna för att inte nämna publiken som han under konserten bjöd in och uppmuntrade till att våga använda sina röster och sjunga med. Under repetitionerna inför konserten fick barnen även fundera vad låtarna de sjöng handlade om och Fredrik talade genom texterna om viktiga ämnen på ett fint sätt som barnen tog till sig. Många av sångerna hade en kärna av att våga vara sig själv, trygghet och att man duger som man är.
Under konserten sjöng barnen “Tryggare kan ingen va’ ” och “Allt är som det ska” som barnen lärde sig genom samarbetet på Cirkus som återfinns på ett album Fredrik släppte 2014. Körerna framförde även den nya låten “Open me” av Fredrik som finns med på albumet “Essence” som han släppte kort efter visiten i Kalix.
I samband med besöket i Kalix höll Fredrik även en utvecklande workshop för korister i ungdomskören Vocalix samt Haparanda- och Kalix vokalensembler. Fredrik arbetade utifrån sin devis ”Låt lusten att pröva vara starkare än rädslan att misslyckas”, och kvällen upplevdes väldigt inspirerande och lärorik och ramades in av Fredriks spontana och entusiastiska person. En korist uttryckte efter kvällen: ”Vi fick våga oss ut på okänt vatten men vi rodde båten iland”.
Text och bild Evelina Öqvist
Prisade av Lions Kalix
Under konserten tillsammans med Fredrik Swahn delade Mikael Sandberg och Sven-Göran Gradin ut ett stipendium skänkt av Lions i Kalix på 10 000 kronor till Kalix Barnkör. Lions Kalix ville uppmärksamma körens insats för Kalix musikliv och hur kören varit ambassadörer för Kalix genom vinsten i Mix Megapols körtävling, uppträdandet med artisten Laleh, “Change makers day” på Cirkus i Stockholm och TV4’s julkonsert “Strålande jul” som sändes på julafton (går att läsa om i detta nummer och i tidigare kyrkoblad).
För pengarna ska vi göra något roligt för barnen i Kalix barnkör och det får ni kanske höra om redan i nästa nummer av kyrkobladet!
Församlingens barnkörer har varit på en kördag som varje år arrangeras av Sensus i samarbete med Luleå stift, Körcentrum Nord och LUNK (Luleå stifts Norra Kyrkosångsförbund). Denna gång bjöds barnkörkorister från Norrbotten in till Haparanda kyrka. Under dagen sjöng ett 60-tal barn i åldrarna 6-12 år från Boden, Kalix, Haparanda och Pajala tillsammans. Förutom repetitioner fanns roliga aktiviteter för barnen på schemat som exempelvis pyssel och godisregn som församlingens pedagoger anordnade.
Nadja Eriksson är kyrkomusiker, körledare och kompositör från Skåne som skrivit körmaterial för blandade åldrar. Församlingens körer har tidigare arbetat med Nadja bl.a år 2014 i Gammelstad, Luleå. Under kördagen användes material ur böckerna “Pärlorna”, “Vägen till regnbågen” och “Vi gör det tillsammans”. Efter dagens övningar tillsammans framfördes repertoaren inför en välbesökt konsert i Haparanda kyrka. Publiken fick under Nadja Erikssons ledning vara delaktig i både sång och rörelser.
Sommarstoj för låg- och mellanstadiebarn
Måndag 17/6 och 24/6 kl.13-15 vid Prästgården i Kalix.
Onsdag 19/6 och 26/6 kl.13-15 vid Betel i Ytterbyn.
Skattjakt, lek, utespel, hinderbana, jättesåpbubblor, asfaltkonst, tipsrunda och fika mm.
Vid regn är vi inomhus och
spelar spel mm.
Vi vill önska er alla en riktigt fin sommar!
Välkommen att besöka våra lekplatser och grillplatser, vid prästgården i Kalix och vid församlingshemmet i Töre.
Öppet alla dagar!
Tack för den här terminen och välkommen till våra verksamheter i höst.
Grupperna startar v.36.
Information kommer i annons och nästa kyrkoblad.
Följ oss på Instagram!
#femkyrkogardar
Här lägger vi ut bilder från vårt arbete på Kalix församlings fem kyrkogårdar. Av dessa är tre belägna i Kalix och de andra två i Töre och Morjärv.
Vad är viktigt i ditt liv? Vem vill du vara? Finns Gud? Hur är man när man tror? Varför är det så viktigt med Jesus?
Här får dina funderingar om dig själv, livet, och framtiden möta kyrkans tro, tradition och Bibelns berättelser. Du får också pröva på att be, vara i stillhet och gå på gudstjänst.
Mer information kommer i höst, men du kan redan nu höra av dig med dina frågor till
Brita P Hofverberg, 0923-69803 eller brita.hofverberg@svenskakyrkan.se
Bed and breakfast
för mesar
På Naturskyddsföreningens hemsida går det att läsa att det råder stor brist på bostäder för landets fåglar. De som besöker våra kyrkogårdar vet att det finns goda förutsättningar att inhysa befjädrade gäster då vi har många träd och framför allt gott om mat (läs myggor).
Våra kyrkogårdsarbetare kläckte idén om att sätta upp fågelholkar och beställde 100 stycken av Kalix Kommuns Jobb och Utvecklingscenter – JUC. Holkarna tillverkades av restmaterial i plywood och med en håldiameter på 30 mm, ett mått som flera insektsätande arter uppskattar exempelvis mesfåglar (blåmes, svartmes, talgoxe), svartvit flugsnappare och gråsparv.
Holkarna har målats i diskreta färger för att smälta in i omgivningen, vid penseln har varit både personal och barngruppen ”Miniorerna” från åk 3 i Töre. De sprider redan nu liv på kyrkogårdar, runt församlingsgårdar och kyrkor i Kalix, Töre och Morjärv.
Barnen i Kalix har kvar att måla några för montering vid Prästgården, vi får se vad de väljer för färg!
Stort tack till JUC och till barngrupperna!
Susann Westerberg
På Naturskyddsföreningens hemsida finns byggbeskrivningar för den som vill bygga och hänga upp en egen holk.
Det är rimligt att det får finnas tvivel om Jesu födelse, liv, död och uppståndelse. Men vad menas med tvivel? Låt säga att det finns tvivel, då har vi i samma andetag sagt att det finns behov av mer kunskap, för att undvika tvivel och få bättre klarhet, eller? Tomas hade längtan av mer fakta om Jesu uppståndelse, utan att för den skull tvivla på den kunskap han hade.
Det fanns fem evangelier, inte bara fyra. Tomas skrev det femte men efter ca 800 år togs det bort, av vem? Men varför då? Jag blir nyfiken att under sommaren läsa evangeliet av Tomas tvivlaren som valts bort ur Bibeln.
Någon eller några ansåg tydligen att hans texter var mer fel än rätt. Men vad är rätt och vad är fel?
Var är livet i orden
• ”Bortom alla rätt och fel finns en äng. Låt oss mötas där.”
Sagt av Rumi, en filosof och teolog på 1200-talet
• ”Därför är du utan ursäkt, du människa, vem du än är som dömer. När du dömer en annan fördömer du dig själv. Du som dömer handlar ju på samma sätt.”
Romarbrevet 2
• Allt är tillåtet för mig – men allt är inte nyttigt. Allt är tillåtet för mig – men ingenting får ta makten över mig.
1 Kor 613
Det är tre helt olika citat men ändå kanske de inte är så olika? Om vi vill, kan vi välja att i de tre punkterna, istället för de skrivna orden, läsa in andra budskap.
”Du är fri, visa ömsesidig respekt”.
Förstår vi kärleken i avsikten
Jag vill förstå, intentionen och avsikten med de texter som vi lever med och som är flera tusen år gamla. Tänk på hur få människor det var som då kunde skriva. Det är begripligt om det uppstår skillnader mellan den verkligheten de beskrev då, tolkningen gjord av de som senare översatt och tolkningen av oss som läser.
Det finns stöd för vilka människorna var som skrev texterna i nya testamentet för snart 2000 år sedan. Den spårbarheten av texterna ger trygghet att Jesus levde fastän Lukasevangeliet skrevs 40 år efter Jesu uppståndelse.
Det är snart 40 år sedan som Olof Palme mördades. En stark händelse som många av oss kan återberätta fast givetvis med viss variation men ändå lika i det väsentliga. Det är samma tidsrymd som det tog innan Lukasevangeliet skrevs. Det betyder att detaljer kommer saknas men de som var där kan återge det mesta. Olika länders översättning av Lukasevangeliet varierar och den vetskapen kan bidra till förståelse att inte vara bokstavstrogen utan acceptera att man inte förstår avsikterna med alla citat.
Svajpa pergamentrullar
Gamla texter behöver enligt mig anpassas till oss, här och nu. För 40 år sen var min tolkning av ordet ”värsting” ett ord för en människa som levde som kriminell. Idag är en värstingpryl något positivt.
När Lukas och de andra skrev evangelierna, var de nog lyckligt ovetande om att det skulle komma en tid när svajpning skulle ersätta snurra pergamentrullar. De få människor som vid den tiden kunde skriva, gjorde det utan styckeindelning och kommatecken så det är inte märkligt om det uppstått syftningsfel av översättarna.
Förvirrande budskap
Jag vet inte hur det är för andra men när jag läser gamla texter ur bibeln så uppstår ibland förvirring mellan vad jag läser och vad jag känner och tänker. Jag väljer ett exempel som för många är inte helt obekant text, nr ett ur de tio budorden. Du skall inga andra gudar hava jämte mig.
Men så förvirrande!
Inga andra gudar? Finns det andra gudar? Men snälla nån, varför uppmana att inte ha andra gudar om det bara finns en gud? Redan där tar förståelsen stopp. Vad menas i så fall med Gud och gudar? Om det finns andra gudar, vilka är dom i så fall?
Det är nu det blir jobbigt att förstå, för mig ska tilläggas.
Om det här är en text som skulle tillämpas och förstås av mänskligheten i alla tider både för superlänge sen och även nu så måste det vara en enkel uppmaning. Jag menar att avsikten med texten som skrevs var med all säkerhet tänkt att fungera som ett stöd, men för mig är den inget stöd i den formen. Det kan inte vara så här svårt, jag gissar att jag bara gör det för svårt.
Analys första budordet
Jag gör en killgissning, ett försök att analysera första budordet och väga in några bibelcitat som stöd.
Jag läser att Gud är kärlek. Det finns i 1 Johannesbrevet 4:7…ty Gud är kärlek.
Bestämd ordform, Gud är kärlek. Hmmm...innebär det…hmm…? Om Gud är kärlek, kan första budet vara en påminnelse? En påminnelse om den frihet vi har fått, frihet att välja Gud eller att inte välja Gud? Välja kärlek eller inte välja kärlek?...ty Gud är kärlek.
Vi väljer vilken avsikt vi har med våra ord, tankar och handling.
Vi har fått frihet att välja, välja vad vi tänker, välja vad vi säger och gör.
Hmmm...så om jag väljer utan omsorg och kärlek om mig själv eller andra, då väljer jag inte Gud? Är det så det menas? Ord, tankar och handling, med andra drivkrafter än av kärlek/Gud.
Är det så enkelt? Kan andra drivkrafter eller ”andra gudar” vara när man inte har kärleksfulla avsikter? Hmmm…ja varför inte? just nu känns snabbanalysen helt ok
Du skall inga andra gudar hava jämte mig skulle då översättas till
Du ska tänka, säga och handla av ren kärlek. Eller kanske ännu kortare mening. Tänk, säg och gör, av kärlek.
Jag känner viss oro att både biskop och ärkebiskop inom kort kommer och knackar på och säger -aja baja, det räcker nu. :)
Tänk, säg och gör av kärlek.
Tomas Tvivlaren målad av Caravaggio, finns att beskåda på Bildergalerie, Sanssouci, Potsdam.
Källa. Wikipedia
Tomas Tvivlaren målad av Caravaggio, finns att beskåda på Bildergalerie, Sanssouci, Potsdam.
Källa. Wikipedia
"
Tomas hade längtan av mer fakta om Jesu uppståndelse, inte att han tvivlade på den kunskap han hade.
"
Därför är du utan ursäkt, du människa, vem du än är som dömer. När du dömer en annan fördömer du dig själv. Du som dömer handlar ju på samma sätt.
I våras, i biografens mörker, fällde jag tårar. Jag såg filmen “One Life” som berättar om Nicholas Winton, en ung brittisk man. Han räddade 669 barn från Tjeckoslovakien till England när nazityskland invaderade sina grannländer. Årtionden senare fick han möta många av dessa barn igen, nu grånade av ålder, tack vare att hans gärning blev känd och historien nådde ut. Jag grät när jag följde hans heroiska insats för att rädda liv, och jag ställde mig frågan: Vad kan jag göra? Trots omöjliga förhållanden trodde han, tillsammans med andra, att liv kunde räddas.
Jag tänker på alla barn som inte fick en chans att fly från kriget i Gaza. Och så många andra människor mitt i andra krig och konflikter som pågår. Hade vi, som mänsklighet, kunna agera annorlunda? Kunde vi ha skapat flyktvägar? Varför räddar vi inte barn från krig idag? Hur bygger vi fred? Jag vet att det finns många hjälporganisationer på plats, men jag förstår också hur svårt det är att få humanitär hjälp fram till dem. Även Act Svenska kyrkans partner i Gaza har bevittnat det outhärdliga läget.
Kan jag rädda ett liv? Har jag kanske redan gjort det utan att veta? Ett liv är ovärderligt och går inte att mäta i pengar. Vi är alla unika, och i Guds ögon har varje liv samma värde. Gud möter oss med kärlek. Vi människor förmår inte älska på samma sätt. Ibland bär vi på mörker, hat och rädsla. Vi kan agera med kyla och oförståelse. Men i våra hjärtan bor också ljus, medkänsla och kärlek. Vi är inte fullkomliga, men vi har förmågan att förändra. Genom små handlingar, ett leende, en utsträckt hand, kan vi rädda någons dag.
I slutändan är det våra handlingar som formar världen omkring oss. Idag vill jag lyfta fram en speciell möjlighet. Genom att bli månadsgivare kan du vara med att ge hopp, rädda liv och förändra framtiden för barn som lever på gatan, föds i fattigdom eller är på flykt. Ett liv eller flera kan räddas! Varje insats räknas. Tillsammans kan vi skapa en bättre värld!
Tänä keväänä, elokuvateatterin pimeydessä, vuodatin ja nieleskelin kyyneleitä. Katsoin elokuvaa “One Life”, joka kertoo Nicholas Wintonista, nuoresta brittimiehestä. Hän pelasti 669 lasta Tšekkoslovakiasta Englantiin, natsi-Saksan hyökättyä naapurimaihinsa. Vuosikymmeniä myöhemmin hänen sankaritekonsa tuli julki ja hän sai tavata monet näistä lapsista uudelleen, nyt iän myötä jo harmaantuneina. Itkin seuratessani nuoren Nicholasin sankarillista panosta pelastaakseen ihmishenkiä, ja kysyin itseltäni: Mitä minä voin tehdä? Vaikka olosuhteet olivat mahdottomat, hän uskoi yhdessä muiden kanssa, että lasten elämät voitaisiin pelastaa.
Ajattelen kaikkia niitä lapsia, jotka eivät saaneet mahdollisuutta paeta Gazan sodasta. Ajattelen ihmisiä, jotka elävät monien muiden käynnissä olevien konfliktien keskellä. Olisimmeko voineet toimia toisin ihmiskuntana? Olisimmeko voineet luoda pakoreittejä? Rakentaa rauhaa? Miksi emme pelasta lapsia sodan keskeltä ? Tiedän, että paikan päällä on monia avustusjärjestöjä ja olen ymmärrätänyt sen kuinka vaikeaa on saada edes humanitaarista apua perille. Myös Act Svenska kyrkan kumppani Gazassa on todistanut sietämättömästä tilanteesta, jossa ihmisten perustarpeisiinkaan ei voida vastata.
Voinko pelastaa yhden elämän? Olenko ehkä jo tehnyt sen tietämättäni? Elämä on arvokasta eikä sitä voi mitata rahassa. Olemme kaikki ainutlaatuisia, ja Jumalan silmissä jokainen elämä on yhtä arvokas. Jumala kohtaa meidät rakkaudella. Me ihmiset emme osaa rakastaa samalla tavalla. Joskus kannamme pimeyttä, vihaa ja pelkoa. Voimme toimia kylmästi ja ymmärtämättömästi. Mutta sydämissämme asuu myös valoa, myötätuntoa ja rakkautta. Emme ole täydellisiä, mutta meillä on kyky muuttaa asioita. Pienillä teoilla, hymyllä, ojennetulla kädellä, voimme myös pelastaa jonkun päivän.
Meidän tekomme muokkaavat ympäröivää maailmaamme. Haluan kannustaa sinua mukaan Act Svenska kyrkan toiminnan kuukausilahjoittajaksi. Taloudellinen tukesi antaa toivoa, pelastaa henkiä ja muuttaa tulevaisuutta lapsille, jotka tänään elävät kaduilla, syntyvät köyhyyteen tai ovat pakolaisina. Yksi tai useampi elämä voi pelastua! Näin olemme yhdessä luomassa parempaa maailmaa.
Vi gillar olika. Varannan vecka träffas ett gäng i kyrkans församlingsgård Änglagård för att umgås, fika, samtala om högt och lågt och även sjunga lite tillsammans. Deltagarna som är i alla åldrar kommer från olika bakgrunder, erfarenheter, åsikter och perspektiv och just detta är nyckeln till att gruppen fungerar så bra.
Samtalsgruppen blir ett sammanhang där deltagarnas olikheter inte bara tolereras, utan även firas och utnyttjas i samtalen för att berika våra liv och vår förståelse för världen omkring oss. Oftast med utgångspunkt i någon bibelpassage.
Här skapas en atmosfär av ömsesidig respekt, öppenhet och lyhördhet och man kommer som man är, alldeles oavsett dagsform, känsloläge eller energinivå. I samtalen utmanas våra förutfattade meningar och vi lär oss att se bortom våra egna perspektiv och får betrakta tillvaron genom varandras ögon. Många glada skratt får vi också på köpet.
Målet är inte att enas om en enda sanning eller att nå konsensus. I stället handlar det om att utforska mångfalden i mänskliga erfarenheter och uppfattningar. Och att ha kul tillsammans. Genom att omfamna våra olikheter och dela våra funderingar, kunskaper och erfarenheter skapar vi en rikare, gladare och mer meningsfull gemenskap för oss alla.
Om du känner att du vill pröva om samtalsgruppen är något för dig är du välkommen att titta in på Änglagård på torsdagar udda veckor klockan 18.30. Det finns alltid utrymme att berika gruppen ytterligare.
/ Thomas
Inspirerande möten med människor, samtal och tankar om tro och livet.
Man känner gemenskap och att man får tillhöra. Man kan vara tyst och bara lyssna om man känner för det eller delta i diskussionerna.
Vi börjar med att fika och läser texter och diskuterar kring detta och avslutar med sång. Känner sig tankad med ny energi när man går hem.
/ Ulrika
Vi är en otippad skara av män och kvinnor i olika åldrar och av varierande nivå av tro som läser och samtalar om bibeln och livet. Vi samlas i bön, i sång och inte minst i husfar Alessandros goda ”fika buffé”. :)
Jag tycker att det är svårt att läsa bibeln på egen hand och jag upplever att många gånger kan texterna vara både svårtydda och ”gubbiga” men när vi läser och diskuterar dem tillsammans kan de öppna sig och få en helt ny mening.
En lärorik stund med högt i tak och många skratt där alla har något att bidra med.
/ Susann
Att följa sin längtan
Vi lever i en tid som förmodligen är mer splittrad och stressad än någonsin. Förpliktelserna är många, kraven på resultat höga, och tiden att hinna med alltför knapp. Vilka vi än är, hur vi än definierar vår tro eller vårt sökande, så är vi utsatta för högtempotillvarons brus på ett sätt som obönhörligt för oss bort från vårt eget centrum. Ungefär som bilden av ett snurrande hjul – ju snabbare hjulet snurrar, desto starkare blir centrifugalkraften som för oss bort från centrum och ut i vår egen periferi… Mitt i allt detta förvirrande brus anar många av oss en längtan som söker få syre och energi för att blomma ut. Denna längtan kan vara starkare eller svagare under olika perioder av vårt liv, och den kan tillfälligt dövas med vår konsumtionskulturs många frestelser. Handlar det om att vi behöver sluta fly från oss själva och istället våga lyssna till vad som faktiskt finns i vårt eget eget inre? Och låta det vi då hör få möta Guds Andes viskning som kommer till oss från Jesus. Det sker genom Bibelns ord, genom Guds skapelse, ja det kan ske genom allt det som vi möter i livet.
Källa: Föreningen Kompass, Andlig vägledning och retreater
Jag har ofta frågor, Herre, men så sällan har jag svar.
Jag står ofta vid ett vägskäl, och jag tvekar vid mitt val.
Många gånger är jag ensam, mina frågor saknar ord.
Jag har ofta frågor, Herre, men så sällan har jag svar.
Tänk om du är den som väntar just i tvivlets ensamhet,
inte bara på min fråga, men som väntar just på mig.
Tänk om du känt samma oro, samma tveksamhet som jag.
Tänk om du är den som väntar just i tvivlets ensamhet.
Det är nog, o Gud, att veta att jag lever i din hand.
Kanske frågorna blir lösta, kanske får de inget svar.
Det som ger mitt liv en mening är att du, Gud, vill mig väl.
Det är nog, o Gud, att veta att jag lever i din hand.
T. Littmarck Svenska psalmboken 218
Prästgården uppfördes enligt tradition för att vara bostad till församlingens kyrkoherde men år 2010 överlämnades huset till verksamheter inom kyrkan då dåvarande Kyrkoherde Anders Gustafsson sa ”känns onödigt uppta det här stora huset för att bo i!” och flyttade ut.
In flyttade barn och ungdomsverksamhet, lägerverksamhet, handarbetsgrupper och föreningsmöten på sommaren. Här får även långväga gäster som präster och diakoner övernatta när de deltagit i aktiviteter inom församlingen. Både entréplan och trädgården har anpassats till de nya verksamheterna.
Övervåningen har däremot fått stå orörd i decennier och var i behov av en renovering. Valet att anlita lokala firmor för renoveringen gjorde att uppdraget gick till de lokala företagen Wiklunds Måleri och Henrikssons bygg. I uppdraget ingick att välja ytskikt och att utföra måleri och tapetsering av väggar.
Färgsättningen har gjorts av Adéle och Jenny N. De har valt tidstypiska tapeter för huset men i lugna och harmoniska färger, för att passa verksamheten.
Målare på plats har varit Jenny E och Matilda. De har stött på många skikt med gamla tapeter i grundarbetet som berättar en lång historia av stilar och mode, men även den mycket speciella Kalixpappen. En papp som förr sattes upp på väggarna medan den var våt, som sedan krymper och blir slät när den torkar. Den utgjorde en extra utmaning i underarbetet i kombination med den moderna metoden att rolla ut blött spackel på väggarna.
Anders och Wille från Henrikssons bygg har lagt nytt laminatgolv. Anders beskriver arbetet med glimten i ögat som ”jämna plågor”.
Renoveringen påbörjades i april i år och tog ungefär sex veckor att färdigställa.
Stort tack till Wiklunds och Henrikssons för ett arbete väl utfört! Genom att kombinera yrkeskunskap och lokal expertis har de gett Prästgården en vacker och mer tidsenlig prägel. Hela huset kan nu sjuda av aktiviteter och tjäna församlingsborna under många år framöver.
Susann Westerberg
Begravningsverksamheten
För den som planerar en begravning kan det finnas ett värde att veta vilka val och alternativ det finns och vilka moment man ansvarar över.
Vägledning ur begravningslagen kap 5:
Skatteverket
1.
Nödvändiga intyg. Dödsbevis och intyg om dödsorsaken utfärdas av läkare. Om det finns skäl till rättsmedicinsk undersökning anmäler läkaren dödsfallet till polismyndigheten, i annat fall till Skatteverket. De utfärdar ett gravsättnings- och kremeringsintyg som lämnas till begravningsverksamhetens expedition innan gravsättning eller kremering kan ske.
Regionen
2.
Förvaring i bårhuset. Efter utfärdat dödsbevis omhändertas den avlidne i bårhuset till dess att anhöriga fattat beslut om begravning.
Skatteverket
3.
Boka och planera begravningen. Begravningar bokas vid begravningsverksamhetens expedition. Du kan själv kontakta expeditionen eller anlita en begravningsbyrå som bokar begravningen.
Det här behöver du för att boka begravningen:
• Den avlidnes personnummer
• Kontaktuppgifter till anhöriga
• Ska den avlidne kistbegravas eller kremeras?
Kistläggning sker oavsett kistbegravning eller kremering. Kista kan köpas av begravningsbyrå. För den som vill tillverka kistan gäller särskilda regler.
Svepning avser när den avlidne läggs i kista, i svepskjorta eller egna kläder. Tjänsten går att köpa av begravningsbyrå om inte anhöriga utför momentet. Kistan med den avlidne förvaras därefter i begravningsverksamhetens kylrum i bårhuset.
Vid kistbegravning i befintlig grav behövs gravrättsinnehavarens medgivande till gravsättning, i annat fall gravsätts den avlidne i en ny grav.
Vid kremering väljer den som ordnar med begravningen om urnan med askan ska gravsättas i grav med gravrätt, minneslund eller askgravlund. Vid gravsättning på annan plats än kyrkogård krävs medgivande av länsstyrelsen. Askan efter den avlidne skall gravsättas inom ett år efter kremering.
Vid gravsättning i ny grav med gravrätt utser dödsboet gravrättsinnehavare, som ansvarar att graven hålls i ordnat och värdigt skick. Många väljer att montera gravsten och anlägga plantering, men det är frivilligt.
Begravning med eller utan ceremoni
Man kan välja mellan borgerlig ceremoni (begravning som utformas efter egna önskemål) eller begravningsgudstjänst enligt svenska kyrkans fastställda ordning (för information besök Svenskakyrkan.se). Vid kremering väljer man om ceremonin äger rum innan eller efter kremeringen.
Vid borgerlig ceremoni utformas ceremonin efter egna önskemål. Begravningsverksamheten tillhandahåller Silva som neutral ceremonilokal.
Vid begravningsgudstjänst enligt Svenska Kyrkans ordning kontaktas anhöriga av präst för planering av gudstjänsten (gäller medlemmar i Svenska Kyrkan).
Utan ceremoni bokas gravsättning eller direktkremering (kremering utan föregående ceremoni) via begravningsverksamhetens expedition.
Om den avlidne är gravrättsinnehavare skall dödsboet, inom sex månader till upplåtaren, anmäla vem eller vilka gravrätten gått över till eller om det inte finns någon som gravrätten gått över till.
Gravrätten får endast övergå till någon som genom släktskap eller på annat sätt har nära anknytning antingen till den avlidne gravrättsinnehavaren eller till någon som är gravsatt inom gravplatsen, eller allmänna arvsfonden. Gravrätten får inte övergå till någon som inte är villig att överta den.
Begravningsbyrå
En begravningsbyrå kan man anlita för rådgivning eller hjälp med de praktiska momenten efter ett dödsfall, som tillexempel hämtning och kistläggning av den avlidne.
Begravningsverksamhetens uppdrag
Begravningsverksamheten finansieras av begravningsavgiften som alla folkbokförda i Sverige betalar oavsett om man är medlem i något religiöst samfund eller inte. Det innebär att dödsboet efter den som vid dödsfallet var folkbokförd inom Kalix församling ska bli tillhandahållen de tjänster som räknas upp i begravningslagen utan kostnad.
• Lokal för förvaring och visning av stoftet.
• Transporter från att begravningsverksamheten efter kistläggning övertagit ansvaret för stoftet, fram till dess att gravsättning har skett.
• Lokal för begravningsceremoni utan religiösa symboler.
• Kremering.
•Gravsättning inkl. gravöppning, återfyllning och iordningställande av öppnad grav.
• Gravplats för 25 år.
• Skötsel av begravningsplatser/kyrkogårdar.
Begravningsverksamheten
När du behöver någon som tar hand om graven kan du kontakta oss. Här följer information om våra mest efterfrågade tjänster.
Prislista planteringslåda
Planteringslåda monterad på grav, fylld med jord - 1600 kr
Filtband till låda, 4-pack - 100 kr
Grundvård planteringslåda inkl. vattenpåfyllning, gräsrens,
jordbyte, gödsling 10/6–20/8 - 740 kr
Grundvård hyrd planteringslåda inkl. vattenpåfyllning, gräsrens,
jordbyte, gödsling 10/6–20/8 - 890 kr
Prislista blommor och stenvård
1 huvudväxt och 2 kantväxter (liten) - 150 kr
1 huvudväxt och 5 kantväxter (medel) - 275 kr
3 huvudväxt och 7 kantväxter (stor) - 395 kr
7 huvudväxter och 18 kantväxter (extra stor) - 895 kr
1 st huvudväxt á 80 kr, 1 st kantväxt á 45 kr
Vid all beställning av sommarblommor tillkommer 1st grundvård för hyrd eller köpt planteringslåda utöver valda blommor, plantering ingår.
Kruka med tre Penséer (vår) - 250 kr
Tre stycken Ljung (höst) - 250 kr
Ljustrean - 250 kr
70tim gravljus med lock som tänds på graven. Tändning allhelgona, 1:a advent och jul. Vi tillhandahåller ljus och tändning men ingen brinngaranti.
Rengöring av stenfrån - 900 kr
Dekormålningbegär offert
Riktning och justering av gravanordningbegär offert
Vi monterar kostnadsfritt en 60x30cm planteringslåda, när ni köpt gravskötsel i 7 sammanhängande år äger ni lådan.
Avgiften för grundskötsel med hyrd låda blir något högre än vid köpt låda.
Planteringslådan med måttet 60x30cm är lämplig för 6 st sommarblommor.
Under sommaren har vi personal 7–15. Avvikelser kan förekomma.
1. Gamla kyrkogården vid Kalix kyrka
2. Älvkyrkogården, längs Morjärvsvägen i Kalix
3. Skogskyrkogården, Vitvattenvägen 25, där även begravningsverksamhetens expedition och Silva finns, med öppettider från 07:00–15:00
4. Töre kyrkogård
5. Morjärv kyrkogård
Telefon
0923-69850
E-post
kalix.begravningsverksamheten@svenskakyrkan.se